Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Πρόκειται για ένα συνεταιρισμό που επιχειρεί να δώσει μια άλλη απάντηση στα προβλήματα επιβίωσης που συνοδεύουν την κρίση ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όλα έτοιμα για να ξεπροβάλει «Ο Βλαστός»Σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, μοντέλο εμπορίου, που στη θέση του κέρδους θα βάζει ένα πλήθος στόχων όπως την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, την ποιότητα και την προσιτή τιμή για το χρήστη, οραματίζονται και αναμένεται σύντομα να κάνουν πράξη, μια ομάδα συμπολιτών μας από το Ελληνικό και την Αργυρούπολη με την λειτουργία ενός προμηθευτικού συνεταιρισμού με την ονομασία «Ο Βλαστός».  
Πρόκειται για ένα συνεταιρισμό που επιχειρεί να δώσει μια άλλη απάντηση στα προβλήματα επιβίωσης που συνοδεύουν την κρίση. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκε η ήδη υπάρχουσα εμπειρία ομοειδών συλλογικοτήτων, όπως ο «Σπόρος» και ο ΣΠΑΜΕ, και έγινε η πρώτη επαφή με εναλλακτικούς παραγωγούς.
Φιλοδοξία είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια σοβαρή παρέμβαση σ’ ένα ζήτημα- τη διατροφή και γενικότερα την κατανάλωση- που στις συνθήκες τις κρίσης γίνεται όλο και πιο επιτακτικό και ίσως, στα χρόνια που έρχονται, να γίνει το υπ’ αριθμόν  ένα ζήτημα.
Πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης παίρνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε πλούσιες και φτωχές χώρες, από τους συνεταιρισμούς των αστέγων τις Βραζιλίας μέχρι το αυτοσχέδιο ηλεκτρονικό νόμισμα sol στη Γαλλία ή τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια στην Αργεντινή, κλπ. κλπ. παντού, ακόμα και στις ΗΠΑ και φυσικά και στην Ελλάδα, υπάρχουν πρωτοβουλίες πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης και της εγκληματικής απληστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος (των αγορών) και των πολυεθνικών.
Σ’ αυτό το παγκόσμιο ρεύμα εντάσσεται και η πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός προμηθευτικού συνεταιρισμού με σκοπό:Πλαίσιο λειτουργίας
«Την κάλυψη των βασικών αναγκών των καταναλωτών με φθηνές τιμές και καλή ποιότητα χάρη στην άμεση επαφή με επιλεγμένους παραγωγούς και στην- κατά κύριο λόγο- εθελοντική και συλλογική εργασία των μελών του.
Την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας, μέσα και έξω από τον  κύκλο των μελών του.
Την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυρίαρχης εμπορικής λογικής που βάζει το κέρδος πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων, αδικώντας έτσι τόσο τους παραγωγούς όσο και τους  καταναλωτές προς όφελος των μεσαζόντων και των μεγάλων εταιριών.
Τη στήριξη μεμονωμένων παραγωγών και γνήσιων παραγωγικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που καλλιεργούν τη γη τους με βιολογικές μεθόδους,  έστω κι αν δεν είναι επίσημα  πιστοποιημένες, και αγωνίζονται για τη διατήρηση του παραδοσιακού γενετικού υλικού αντί της αποδοχής των μεταλλαγμένων σπόρων.
Τη στήριξη πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του ή όχι».
Διοίκηση
Όσον αφορά τη διοίκηση του συνεταιρισμού προβλέπεται: «H πρακτική εξοικείωση με την άμεση δημοκρατία, δηλαδή με το θεσμό που προωθεί την ευθύνη όλων και του καθενός χωριστά καθώς και την πραγματικά συλλογική/συνεργατική δράση.
Πώς; Με τη σύντομη διάρκεια θητείας σε διοικητικές θέσεις (δηλαδή συχνή εναλλαγή στα πόστα), με το δικαίωμα της γενικής συνέλευσης να ανακαλεί ανά πάσα στιγμή οποιονδήποτε κατέχει πόστο, με τη συχνή προσφυγή στην «λαϊκή κυριαρχία», δηλαδή στη γενική συνέλευση, τουλάχιστον για τις πιο σοβαρές αποφάσεις. Με δυο λόγια, με την αποφυγή της δημιουργίας μιας ακόμη γραφειοκρατίας».
Διατήρηση της αυτονομίας
«Θέλουμε να διαφυλάξουμε την αυτονομία μας «σαν τα μάτια μας» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απορρίπτουμε τη βοήθεια ή τη συμπαράσταση από φορείς που θεωρούμε «φυσικούς συμμάχους» όπως ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ή ο «Σπόρος» κλπ.» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του συνεταιρισμού.
Απαντήσεις σε ορισμένα πρακτικά ερωτήματα
Προβλέπεται η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη λειτουργία του συνεταιρισμού;
«Ο συνεταιρισμός λειτουργεί κυρίως με την εθελοντική δουλειά των μελών του. Παράλληλα με αυτήν και στο βαθμό που αυτή δεν επαρκεί, προβλέπεται ένα είδος έλλογης αντιμισθίας για άτομα που θα απασχοληθούν πέραν της εθελοντικής εργασίας (εάν κριθεί αναγκαίο) ή για κάποια έξοδα (π.χ. βενζίνη) που πιθανόν χρειαστεί να γίνουν για λογαριασμό του συνεταιρισμού. Το πώς θα γίνονται οι σχετικοί υπολογισμοί, αφορά απόφαση συλλογική και μόνο».
Πώς γίνονται οι παραγγελίες και πώς διανέμονται τα προϊόντα;
«Οι παραγγελίες γίνονται απευθείας στους παραγωγούς που έχουν επιλεγεί με βάση τα  χαρακτηριστικά που ήδη περιγράφτηκαν παραπάνω. Αφού ενημερωθούμε για την ποσότητα που διατίθεται, ειδοποιούνται τα μέλη του συνεταιρισμού και συντάσσεται πίνακας παραγγελιών. Εάν οι παραγγελίες υπερβαίνουν την προσφορά, κόβονται αναλογικά οι ποσότητες των παραγγελιών. Εάν οι παραγγελίες υπολείπονται της διατιθέμενης ποσότητας, το υπόλοιπο διατίθεται ελεύθερα σε μέλη ή μη μέλη του συνεταιρισμού καθώς και σε ομάδες πολιτών που χρήζουν βοήθειας.
Ο χώρος του συνεταιρισμού θα λειτουργεί όλες τις εργάσιμες μέρες».
Πώς λειτουργεί ο εθελοντισμός στην περίπτωση του συνεταιρισμού.;
«Κάθε εθελοντής ασχολείται όποτε και όσο δηλώσει ότι μπορεί να ασχοληθεί. Από τη στιγμή όμως που δηλώνεται η α ή β διαθεσιμότητα, πρέπει να τηρείται υπεύθυνα, γιατί αλλιώς δε θα μπορεί να γίνει κανένα πρόγραμμα και επομένως δε θα μπορεί να λειτουργήσει με τον εναλλακτικό τρόπο που ελπίζουμε. Θα είναι αποτυχία αν ο συνεταιρισμός εκφυλιστεί σε ένα συνηθισμένο εμπορικό κατάστημα ή σε ένα γραφειοκρατικό οργανισμό».
Ποιες θα είναι οι άλλες δραστηριότητες του συνεταιρισμού εκτός από το εναλλακτικό εμπόριο;
«O συνεταιρισμός μπορεί, εκτός από την εμπορική δραστηριότητα να κάνει:
- έκδοση ενημερωτικού υλικού σχετικού με τις δραστηριότητες του
- πολιτιστικές εκδηλώσεις που να προάγουν τους στόχους και τις δραστηριότητές του
-συνεταιριστικά στέκια, κοινωνικά παντοπωλεία και γενικά κάθε είδους συμβατά με τους σκοπούς του αυτοδιαχειριζόμενα πειράματα
-συνεργασίες με ομοειδείς συλλογικότητες ( εναλλακτικό/αλληλέγγυο εμπόριο, αυτό-
διαχειριζόμενα στέκια κλπ.)»
Τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα στην πρωτοβουλία:
Τι προϊόντα μπορεί να βρίσκουν οι δημότες;
«Ο συνεταιρισμός θα ξεκινήσει με προϊόντα διατροφής μακράς διάρκειας και μη βρώσιμα. Ο εξοπλισμός με ψυγεία θα γίνει στην επόμενη φάση. Σε μια τρίτη φάση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα (ρούχα, συσκευές κλπ.).
Οπωσδήποτε τα προϊόντα δε θα υπόκεινται στους κυρίαρχους τρόπους εμπορίας και μεταποίησης, αλλά στο εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο ή, αν προτιμάτε, το δίκαιο εμπόριο, που προϋποθέτει τη δίκαιη αμοιβή του μόχθου του παραγωγού αλλά και σεβασμό των αναγκών και των συμφερόντων των καταναλωτών.
Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμαστε σε μικρούς παραγωγούς και σε γνήσιους, μικρούς συνεταιρισμούς που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις μεγάλες αγορές που δε χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα και φάρμακα, που απορρίπτουν κάθε σκέψη για εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων, προωθώντας τις ντόπιες ποικιλίες και τη διάδοση των αντίστοιχων σπόρων».
Πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος;
«Μέλος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε πολίτης συμφωνεί με το καταστατικό και έχει δικαίωμα δικαιοπραξίας (πάνω από 18 χρονών), ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνότητα, υπηκοότητα και, φυσικά, θρήσκευμα».
Έχει βρεθεί χώρος που θα στεγάσει το εγχείρημα;
«Ο προμηθευτικός συνεταιρισμός θα φιλοξενηθεί στην Οδό Τριπόλεως 19 στο πρώην μικρό εργοτάξιο του Δήμου, απέναντι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου».
Ο εξοπλισμός και τα πρώτα έξοδα με ποιόν τρόπο θα καλυφθούν;
«Ο εξοπλισμός και τα πρώτα έξοδα θα καλυφθούν από το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις συνεταιριστικές μερίδες. Το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας καθορίστηκε στα 50 ευρώ».
Προσωρινά τηλέφωνα επικοινωνίας:

Ανδρέας Δάνος 6941522265 – Μαρία Γραμμένου 6947800930

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας παρακαλώ ..

Ετικέτες

addthis

feedvalidator

[Valid Atom 1.0]