Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΚΚΕ: Παρερμηνεύτηκαν οι θέσεις μας «για το κίνημα της πατάτας»818:03, 05 Μαρ 2012 | tvxsteamtvxs.gr/node/8695

Υποβολιμαία παρερμηνεία των θέσεών του σχετικά με το ζήτημα του λεγόμενου «κινήματος της πατάτας» από σειρά ΜΜΕ, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας πως τέτοιου είδους κινήσεις «έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο, ούτε της φτώχειας και της πείνας που διευρύνονται στις λαϊκές οικογένειες».
 
Και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες, όμως «οι επιχειρηματίες και τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι, έχουν τα μέσα και τους μηχανισμούς να υποσκάψουν την παραπάνω προσπάθεια, ακόμα και παραμερίζοντας κάποιους μεσάζοντες να διατηρήσουν ψηλές λιανικές τιμές για το λαό και χαμηλές τιμές ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς», αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να μπουν στο περιθώριο τα παράσιτα που λέγονται μονοπώλιο και μεσάζοντας. Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας και στον τομέα των τροφίμων. Από τη μείωση της τιμής των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές κ.ά) καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος και μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, μέχρι τη συλλογή, συγκέντρωση και διάθεση φτηνών και καλών αγροτικών προϊόντων».

Όμως, «ο παραγωγικός αυτός τρόπος δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στα πλαίσια της ΕΕ, η οποία καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με αποδέσμευση από την Ε.Ε., κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης. Με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών (που καμιά σχέση δεν έχουν με τους σημερινούς) των μικρομεσαίων αγροτών και δραστική μείωση των εισαγωγών προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και καταλήγει: «Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια για τα περισσότερα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να έχουμε ανάπτυξη για την ευημερία του λαού και όχι των κερδών των μονοπωλίων».

Νωρίτερα, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο του Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης ανέφερε πως «το ΚΚΕ δεν λέει ότι λεγόμενο κίνημα της πατάτας είναι ένα ανήθικο κίνημα. Λέει ότι η ακρίβεια δεν πρόκειται να χτυπηθεί με τέτοιους τρόπους» και παραλλήλισε τις πρωτοβουλίες πολιτών και παραγωγών με τον «κυβερνητικό εμπαιγμό των παρατηρητηρίων».

Η Αριστερά βρίσκεται σε σύγχυση και με πρωτοστάτη το ΚΚΕ, αντιδρά στο «κίνημα της πατάτας», σχολίασε από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμμαχία. Είναι προφανές πως οι γνήσιοι σοσιαλκρατιστές παθαίνουν αλλεργία μόλις δουν την αγορά να λειτουργεί και να αυτορυθμίζεται προς όφελος του καταναλωτή και εις βάρος των δομών, μεσαζόντων και επιτηδείων που λυμαίνονται την αγορά με κρατική, φυσικά, ανοχή και επιβράβευση, συνέχισε η ΔΗΣΥ.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός. Να υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε δραστηριότητα που ρίχνει τις τιμές, είτε έχει τη μορφή αυτοοργάνωσης, είτε επιχειρηματικής ή συνεταιριστικής δράσης, να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες ή άλλα εμπόδια, συμβάλλοντας στην πτώση των τιμών και κτυπώντας τις κλειστές αγορές και τις μεθοδεύσεις των, κάθε είδους, καρτέλ», εκτιμά η Δημοκρατική Συμμαχία και όπως επισημαίνει, «το κλειδί είναι να γίνονται όλα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της φορολογικής ισονομίας». «Αφήστε όλα τα λουλούδια του ελεύθερου ανταγωνισμού να ανθίσουν και κόψτε τα αγριόχορτα των καρτέλ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΣΥ.

«Κάποιοι ενοχλούνται από το κίνημα της πατάτας, για ένα και μόνο λόγο: Δεν μπορούν να το ποδηγετήσουν και να το ελέγξουν», παρατήρησε ο εκπρόσωπος τουΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του στις πρωτοβουλίες «που μπορούν να νικήσουν τις φοβίες και τις αναστολές της κυβέρνησης απέναντι στους πελάτες της, τους μεσάζοντες και τους χονδρεμπόρους».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε πως το αποκαλούμενο «κίνημα της πατάτας» αποτελεί «κορυφαίο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των παραγωγών, απέναντι στις ασύδοτες πρακτικές των μεσαζόντων» και «εντάσσεται σε μια σειρά κινημάτων αντίστασης των πολιτών και αυτοοργάνωσής τους, που αμφισβητεί έμπρακτα τις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων».
Αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά, στην ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι το «κίνημα της πατάτας» μπορεί να αποτελέσει την αφορμή και το έναυσμα ανάληψης δράσεων από την αυτοδιοίκηση, για την προστασία των παραγωγών, για τη μείωση της αδικαιολόγητα υψηλής τελικής τιμής των αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή, για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων και για την προώθηση του «δίκαιου εμπορίου». Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, των νομών και των παλαιών επαρχιών, οφείλει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης αυτής της αντίληψης που να αφορά στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, στο σύνολο του τοπικά παραγόμενου πλούτου, συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ.

Τρεις ακόμη δήμοι στο «κίνημα της πατάτας»

Στο μεταξύ, στο «κίνημα της πατάτας» προσχωρούν μετά το δήμο Παλλήνης και οι δήμοι Βύρωνα, Ηλιούπολης και Ζωγράφου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στις επίσημες ιστοσελίδες των δήμων τις σχετικές αιτήσεις για να τις συμπληρώσουν.

Ειδικά για το δήμο Βύρωνα, οι αιτήσεις για την πρώτη παραγγελία συμπληρώνονται έως την Τετάρτη 7 Μαρτίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες παραγγελίες σε εβδομαδιαία βάση. Ο δήμος σκοπεύει να συμπεριλάβει στην πρωτοβουλία και άλλα προϊόντα.

Ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς τόνισε, ότι «είναι χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθήσει τους πολίτες με όποιον τρόπο μπορεί στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας παρακαλώ ..

Ετικέτες

addthis

feedvalidator

[Valid Atom 1.0]