Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο από το Μέγαρο Μουσικής στις 31 Μαΐου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Στο πλαίσιο εκδηλώσεων Megaron Plus

Ο Θόδωρος ΑγγελόπουλοςΑθήνα
Το ποιητικό βλέμμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου πάνω στην ιστορία, το ταξίδι του στην Ελλάδα και οι εικόνες της ιστορίας που ο ίδιος αποτύπωσε μέσα από τον κινηματογράφο του, για να χαραχθούν στο υποσυνείδητο του νεοέλληνα, η ματιά του πάνω στην εθνική και παγκόσμια κρίση είναι θέματα που θα «αποκρυπτογραφήσουν» οι ομιλητές του αφιερώματος «Θόδωρος Αγγελόπουλος in Memoriam», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus, την Πέμπτη 31 Μαΐου.
Το τιμητικό αφιέρωμα πραγματοποιείται αντί της εκδήλωσης που θα οργάνωνε το Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα μετείχε ο άδικα χαμένος σκηνοθέτης μαζί με τον φίλο του, Βιμ Βέντερς, σε μια συζήτηση των δύο για τον κινηματογράφο.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε κάνει γυρίσματα στο Μέγαρο Μουσικής για τις ανάγκες της ταινίας του Η σκόνη του χρόνου αλλά και για την τελευταία, ανολοκλήρωτη Η άλλη θάλασσα.
'Ηταν μια εβδομάδα πριν από τον αιφνίδιο θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στα Εξάρχεια ο πρόεδρος του Μεγαρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος, προκειμένου να του πει ότι το Μέγαρο Μουσικής ήθελε να τον τιμήσει με μια εκδήλωση.
«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν δυστυχώς από τους πολύ λίγους Ελληνες, που λειτουργούν και πορεύονται στο εξωτερικό σαν 'Ελληνες» είπε ο Ιωάννης Μάνος την Τρίτη, στη σχετική συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Πέμπτης.
Σε αυτήν συμμετέχει ο καθηγητής ιστορίας, Αντώνης Λιάκος, η φιλόλογος και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγητρια Ειρήνη Στάθη και ο Δημήτρης Μαρωνίτης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την προβολή της ταινίας του Νίκου Λυγγούρη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τα γυρίσματα που έκανε για τη Σκόνη του χρόνου, τον Ιανουάριο του 2008, στο Βερολίνο.
Επίσης θα προβληθεί η τηλεοπτική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη (1983 για την ελληνική δημόσια τηλεόραση), όπως και μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Ζιλ Ζακόμπ, πρόεδρου του Φεστιβάλ Καννών, και του Χάρβεϊ Καϊτέλ, ειδικά για την εκδήλωση.
Ο κ. Μάνος ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στο 2013 το Μέγαρο Μουσικής θα διοργανώσει διεθνές συμπόσιο με θέμα τον κινηματογράφο του Θόδωρου Αγγελοπουλου, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων συνέδρων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας παρακαλώ ..

Ετικέτες

addthis

feedvalidator

[Valid Atom 1.0]