Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Πέθανε ο διάσημος αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμάγιερ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο διάσημος αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμάγιερ, ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. 


Ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας άφησε το αποτύπωμά του σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, αφού μεταξύ των κτιρίων που σχεδίασε περιλαμβάνονται τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, τα κεντρικά του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Παρίσι καθώς και η Ρωμαϊκή Καθολική Μητρόπολη στην Μπραζίλια.

Τα τολμηρά φουτουριστικά του σχέδια στην Μπραζίλια έδωσαν μεγάλη αυτοπεποίθηση στο μέλλον της Βραζιλίας και έγιναν σύμβολο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η πόλη οικοδομήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια, στο αχανές και σχεδόν ακατοίκητο κέντρο της Βραζιλίας με αυστηρό χωροταξικό σχέδιο, για να γίνει το 1960 πρωτεύουσα της χώρας. Κύριος αρχιτέκτοντας της πόλης ήταν ο Λούτσιο Κόστα, αλλά τα δημόσια κτίρια που σχεδίασε ο Νιμάγιερ είναι αυτά που έβαλαν την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη της αρχικτεκτονικής και του design.

Όπως δήλωνε ο ίδιος, το έργο του είχε έντονες επιρροές από τον διάσημο αρχιτέκτονα Κορμυπσιέ, χωρίς όμως αυτό να τον αποτρέψει από το να δημιουργήσει το δικό του στυλ. Πολλοί τον χαρακτήρισαν "γλύπτη μνημείων" αφού σχεδίασε εντυπωσιακά, φουτουριστικά κτίρια με λιτές γραμμές, που διαμόρφωναν τον χαρακτήρα των πόλεων που τα φιλοξενούσαν. 


Πηγή έμπνευσης, τα κορμιά των βραζιλιάνων γυναικών, όπως είχε δηλώσει κάποτε.Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Νίτεροϊ


Κεντρικά γραφεία Μονταντόρι, Μιλάνο


Καθεδρικός ναός, Μπραζίλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας παρακαλώ ..

Ετικέτες

addthis

feedvalidator

[Valid Atom 1.0]